Rare Films.



Cinema Paradiso



 

Saturday 16 March 2019

Naš avto / Our Automobile. 1962.

Naš avto / Our Automobile. 1962.
 SL. Naš avto je slovenski film iz leta 1962 v režiji Františka Čapa. Scenarij je napisal Čap po predlogi pisatelja Vitomila Zupana. Film, burka na temo avtomobila kot statusnega simbola, je tekom let pridobil status klasike. Kritiki in gledalci ga v času nastanka niso dobro sprejeli. Ob premiernem prikazovanju ga je videlo nekaj več kot 13.000 gledalcev.
Piranski mladenič Pino Vrabec dobi časopisno nagrado za fotografijo. Pri lokalnem časopisu ga sprejmejo za fotoreporterja in Pino se odloči, da si bo z denarjem, ki ga bo dobil za nagrajeno fotografijo, kupil avto. Novica o nenadni sreči Vrabčevih se hitro razširi po Piranu. Poštar prinese nagrado, a namesto pričakovanega premoženja je v kuverti zgolj diploma. Posmeh sosedov Vrabčeve še bolj podžge k nakupu avta. Družina se odpelje v mesto in se pusti pretentati mešetarju, ki jim proda star in hrupen buick. Polomija vse družinske člane stane vedno več. Za plačilo popravil začno razprodajati stvari iz svojega stanovanja, Pino pa zaradi nenehne skrbi zanemarja svoje dekle. Naposled jih reši babica, ki se z avtom zaleti in ga uniči. Avto odpeljejo z oslom, Pino in njegova prijateljica pa sta spet srečna: odslej se vozita s kolesom.
EN. A photographer decides to buy a car with the money he'll get for his prizewinning photo, but the postman brings only a diploma instead of money. Being subjected to the ridicule of their neighbors, his family decides to buy an used Buick, in spite of being against it at first. That would turn out to be a huge mistake, since the breakdowns are more often that they can afford.
Director: František Čap.
Cast: Ruša Bojc, Metka Bučar, Janez Čuk, Milan Srdoc, Dusan Stefanovic, Sonja Krajsek, Olga Bedjanic, Dusan Puh, Janez Albreht, Slavko Belak, Stefka Drolc, Luce Florentini, Manja Golec, Julij Gustin, Tine Guzelj, Judita Hahn.
Yugoslavia, 1962.
Language: Slovenian.
Subtitles: English.
Naš avto / Our Automobile. 1962.
Naš avto / Our Automobile. 1962.

No comments:

Post a Comment